نماد سایت راهبرد ملی -|- nationalstrategy

مسئله ارز مسافرتی، تجربه اربعین و راه کارهای پیشنهادی

ارز مسافرتی، تجربه اربعین

بنابه تصمیم دولت مقرر گردید ارز زائران اربعین تامین گردد. در زمان عملیاتی شدن این تصمیم، مشکلات بسیار فراوانی در رابطه پرداخت آن مشاهده گردید. از جمله؛ تعداد بسیار کم شعب، یعنی 50 شعبه برای خیل جمعیت عظیم زائران اربعین.

مکان شعب نیز دور از دسترس مردم قرار داشت و لازم بود باجه های فراوانی در نزدیکی محل عبور و مرور مردم وجود داشته باشد، به طور مثال در کوچه ایی که پس از خیابان اصلی نجف قرار داشت، بایستی مغازه یا یا صرافی هایی را که مجهز به وسایل الکترونیک بودند اجاره شوند یا اینکه در مرز مهران حداقل دویست شعبه فعال گردد تا صف های طویل در برابر شعب ، موجب وهن کشور درگیری های مردم با یکدیگر، مردم با کارکنان و … نگردیده و تصویر ناخوشایندی از این سفر معنوی در ذهن زائران نقش نبندد.

ارز مسافرتی، تجربه اربعین

گذشته چراغ راه آینده

به رغم تمامی تلخی ها و سختی ها، به نظر می رسد این حرکت دارای نکات مثبتی برای آینده باشد.

این دو نکته می تواند الگویی برای حل مشکلات در برخی از بحران ها باشد، در همین رابطه تشکیل ستاد بحران، برای پیشگیری، و پیگیری در اموری که مهم است؛ تجربه ارزشمندی است.

ارز مسافرتی، تجربه اربعین

مسئله ارز مسافرتی، تجربه اربعین و راه کارهای پیشنهادی

مسئله چیست ؟

اگر قرار باشد ارز را در یک کشور دیگر توزیع نمائیم، این موضوع معادله چند مجهولی دارد:

در عراق ، زیر ساخت بانکداری الکترونیک نیست، و همه فروشگاه ها دستی پول می دهند، و خودپرداز ندارند.

و بسیاری از مسائل دیگر که ، هرکدام به جای خود قابل بررسی است.

بانک الکترونیک در کشور ثالث

اگر بتوانیم در تعامل بانکی با یک کشور ثالث، بانکی را که دارای زیر ساخت های سیستمی و الکترونیکی در حد ایران و یا برتر باشد ، مد نظر قرا ر داده و تبادل مالی و ارزی داشته باشیم و در همین رابطه به یک تعامل واقعی پایدار برسیم گام بلندی برداشته ایم . (تاکید می شود تعامل واقعی پایدار ، نه اینکه آن کشور یا بانک مربوطه در میانه تبادلات مالی و ارزی با ایران به بهانه تحریم، کل عملیات بانکی با ایران را بخواباند ) بهترین روش آن است که برای همه مردم مسافرمان در آن کشور، به صورت تعامل دیتابیسی، حساب باز کنیم و آن را شارژ نمائیم. در این صورت ، مشکلی پدید نخواهد آمد.

تاکید می گردد این پیشنهاد به شرطی موثر است که آن کشور و بانک مربوطه دارای بانکداری پیشرفته باشند و در آن کشور از « پوز» و «ای تی ام» استفاده شود و اطمینان لازم مبنی بر عدم قطع دسترسی ایرانیان به ارز در بین کار داشته باشیم . هر چند امروزه این اطمینان، به طور کامل نسبت به برخی کشورها بیشتر و برخی اصلا وجود ندارد اما در مجموع اگر چنین امکانی در کشور طرف مقابل ما وجود نداشته باشد، باز کردن حساب اشتباه مطلق است.

راه حل عملیاتی واقع گرایانه

روش توزیع ارز در کشور دیگر به صورت دستی و فیزیکی اشتباه محرز است زیرا نمی توان آن را بدرستی مدیریت کرد. به عنوان مثال در اربعین حسینی، با حضور حدود دو میلیون زائر، حداقل هزار باجه برای توزیع ارز لازم است، هزار باجه ای که هر کدام حداقل سه نفر کارمند و صندوق دار داشته باشند تا بتوانند این حجم جمعیت را سرویس دهی نمایند. با این توضیح آیا ما توان این همه اعزام را داریم؟ و آیا اگر در بین عملیات بانکی و پرداخت ها، به هر دلیل، کشور ثالث این عملیات را متوقف کرد، چگونه باید به سرعت مسافر و زائر را تامین مالی کرد؟

روش دستی عملیاتی

در روش دستی پرداخت ارز، باید ارز مسافرتی را از هر کجای جهان، به داخل کشور منتقل کرده و توزیع نماییم یا اینکه از قبل اسکناس های آن کشورها را به میزان لازم ذخیره داشته باشیم تا در ایام خاص توزیع نماییم.

با توجه به تحریم دلار ، پرتفوی ( سبد متنوع ) ارزهای مختلف را می توانیم داشته باشیم و با توجه به نیازهای گوناگون مسافران و بیماران و دانشجویان در کشورهای دیگر، چنانچه ارز های آنها را بیاوریم در حقیقت توانسته ایم یک سبد ارزی ایجاد کنیم که اگر هر کدام بالا یا پایین رفت، دیگری آن را جبران نماید.

در غیر این صورت بایستی با روش های زیر، ارز مسافرتی را توزیع گردد:

لازم است ، این برنامه توزیع به صورت مکرر تست شود ؛ که در حین انجام مبادلات مالی و ارزی، با مشکل خاصی مواجه نشویم.

ارز مسافرتی، تجربه اربعین

نتیجه گیری

وقتی در کشور دیگر هستیم احتمالات گوناگونی از قبیل عدم همکاری امنیتی وجود دارد و ممکن است مشکلات را چندین برابر نمایند لذا اصولاً پیشنهاد می شود که توزیع در کشور بیگانه انجام نشود.

سید محمد حسن میردامادی