">

اقتصادی

کرونا از نگاهی دیگر : فوائد و فرصت ها

فرصت و فوائد بحران کرونا موضوع یادداشت پیش رو است.

16 ژوئن 2020 13:11

فرصت و فوائد بحران کرونا در پیوند با شیوع این ویروس، تجربه حاصل از توانمندی ها و نوآوری ها و مبارزه در جنگ کرونا درکشورمان می‌توان “نگاهی دیگر “را برگزید.

توجه به صحنه های تبلور معنویت و همدلی و همراهی مردم و مسئولین، و رعایت دقیق تمام سیاست ها و  پروتکل ‌های بهداشتی محدودیت های دوران قرنطینه، (اجرای فاصله اجتماعی، بویژه تعطیلی نمازهای جمعه، جماعت، حرم های مقدس و مراسم های مذهبی و…)،

در کنار اعتماد به‌نفس و اتکا به توانمندی های داخلی و توجه به سیاست راهبردی اقتصاد مقاومتی ویژگی مهم این نگاه است.

موفقیت ایران در پیوند با شیوع کرونا، و مبارزه با آن طی دوران اوج کرونا، کشورمان را در مرکز توجه جهان قرار داد.

این رخدادِ تاریخی برغم تلخی ها، آثار زیانبار و خسارت مالی و تلفات انسانی، نقش موثری در برجسته‌تر کردن ضرورت توجه بیشتر به خدمت گرفتن فناوری‌های دیجیتال و نانو در راستای حفظ اقتدار و پیشرفت کشور ایفا کرده است که ضمن به نمایش گذاشتن فضایی مملو از خداجویی و معنویت گرایی و همدلی مردم و و همراهی با مسئولین فرصت‌هایی را در برابر ما قرار داد.

در این نوشتار

به برخی از این فرصت‌ها با نگاه به آینده پرداخته می شود و با این تاکید که استفاده از فرصت‌های پساکرونا لازمه‌اش سیاست‌گذاری و اقدامات راهبردی با عزم و اراده ملی در  کشور است.

فرصت و فوائد کرونا دوم

فرصت و فوائد بحران کرونا ‌در کنار تهدیدها، فرصت‌های کم‌نظیری را فراروی کشورمان قرار داده است

همراهی مردم و مسئولین در دوران کرونا فرصتی ملی

یکی از مهمترین فرصت و فوائد بحران کرونا برای مردم ایران اسلامی در کنار افزایش تعامل، اعتماد و اطمینان نسبت به تصمیمات مسئولین و رعایت مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا و اجرای دقیق سیاست‌های بهداشتی و محدودیت‌های اجتماعی از جمله پذیرش بسته شدن اماکن مقدسه و زیارتگاه‌ها، عدم اقامه نماز جمعه و جماعات، تعطیلی مراکز تفریحی، سینماها، مراکز خرید، و فعالیت‌های ورزشی و پارکها، و…( در شرایطی که قرنطینه، برخی از کشورها بویژه آمریکا منتهی به آشوب گردید و تظاهرکنندگان در بسیاری از ایالت های آمریکا خواستار رفع محدودیت های اعمال شده برای مقابله با شیوع ویروس جدید کرونا شدند)

نمایش زیبای همدلی و نوع دوستی را به عنوان برشی از جنبه های متمایز فرهنگ ایرانی-اسلامی در قالب یک مانور ملی مردمی در مقابله با بحران های مختلف اجتماعی و سیاسی و…

(در شرایطی که ده ها شبکه خارجی تمام توان‌شان را روی اخبار کشورمان متمرکز کرده و با دستچین کردن برخی اخبار تلاش داشتند تا کشور را در مواجهه با این بحران ناتوان جلوه داده و بذر یاس و ناامیدی در کشور پخش کنند) به جهان نشان دادند.

پیشنهاد:

پیشنهاد:

طوفان پویش‌های همدلی برای شکست کرونا و تدبیر مسئولان،

ایثار و دانش کادر پزشکی در کنار فرهنگ بالا و روحیه همکاری مردم عامل ارتقاء بخش روند مدیریت کرونا در کشور گردیده و فرهنگ و تمدن ایران اسلامی را به نمایش گذاشته، و کشورمان را روی موج مهربانی و در مسیر مقاومت قرار داده است.

استمرار اینان موجب شکست کرونا به مدد الهی خواهد شد و اتحاد بیشتر مردم را رقم خواهد زد.

كرونا و فرصت اوج توجه به معنویت

در قاب فرصت و فوائد بحران کرونا، خداباوری در سطح جهان بهترین دریچه ای بود که این طوفان قابل مشاهده بود.

مظهر تجلی اراده و قدرت الهی در یک ذره میکرونی که اینگونه انسان قرن بیست و یکمی را با همه غره شدنش به سلاح علم و فناوری، به عجز انداخته، و موج معنویت گرایی را در جهان متبلور ساخت. بدون شک نقش ایمان و اعتقاد راسخ آحاد مردم بویژه نخبگان، پژوهشگران و دانشمندان کشورمان به قدرت لایزال الهی و استمداد از مدد بیکران خداوند در کنار تلاش، تحقیق، پژوهش در مقابله با بلایای طیبعی همچون ویروس کرونا نقشی برجسته و حائز اهمیت است.

پیشنهاد:

  • ضرورت تعمیق و بسط جریان فرهنگ ایرانی – اسلامی و تقویت رفتارها و رویکردهای معنویت‌گرا
  • تداوم همبستگی و انگیزه‌های دینی و معنوی به مردم و حفظ این روحیه در دوران پساکرونا با فرهنگ‌سازی و تبلیغ از طریق فعالیت ها و ابزارهای هنری و رسانه ملی

کرونا و هوش مصنوعی

هوش مصنوعی در جبهه نبرد با کرونا، به سیستم‌هایی گفته می‌شود که می‌توانند واکنش‌هایی مشابه رفتارهای هوشمند انسانی برای حل مسائل را داشته باشند.

یکی از کارکردهای مهم هوش مصنوعی بحث افزایش بهره وری و کاهش هزینه‌ها در حوزه‌های مختلف است که شامل زنجیره تأمین تا مباحث مرتبط با حوزه‌های پزشکی، دستیارهای هوشمند، مدیریت هوشمند شهری و مباحث متعدد کاربردی بسیار گسترده‌ای می‌شود.

از منظر فرصت و فوائد بحران کرونا، هوش مصنوعی در جبهه مهار شیوع جهانی کرونا نیز برای تشخیص و درمان این بیماری، به کمک گرفته شد.

به طوری که بسیاری از اطلاعات موجود و فراموش شده در شرکت‌های دارویی وآزمایشگاه‌های قدیمی دانشگاه‌ها توسط محققان هوش مصنوعی در جهت یافتن راهکارهای درمان کرونا بکار گرفته شد.

لذا با توجه به نقشی که هوش مصنوعی در مقطع شیوع کرونا در جهت تشخیص و مقابله با ویروس کرونا در جهان ایفا کرد می توان گفت:

تجارب حاصل از نقش هوش مصنوعی در دوران شیوع این بیماری مهلک، فرصت برجسته شدن توجه و اندیشیدن بیشتر به آن را در پساکرونا در مقابل ما قرار داده است.

توجه به این نکته لازم است که اگرچه وضعیت تولید علم در حوزه هوش مصنوعی در کشورمان خوب است، اما لازم است در استفاده از کاربردهای این فناوری در صنایع مختلف بهره بیشتری ببریم.

چند پیشنهاد:

چند پیشنهاد:

  • مواجهه هدفمند با این پدیده در کشور و تهیه نقشه راه و تدوین راهکارهای آینده‌نگرانه برای آن، از سوی مرکز ملی فضای مجازی کشور.
  • آموزش و تجهیز مدیران کشور به علم هوش مصنوعی و اختصاص بخشی از وقت آنها برای تکنولوژی‌های نوظهور و زمینه سازی برای استفاده حداکثری از هوش مصنوعی در صنایع مختلف به عنوان یک فرصت و تحقق بهره وری بیشتر .
  • هوش مصنوعی یک فناوری وارداتی است لذا برای بومی سازی آن بایستی اقدامی جدی صورت پذیرد.

چرا که هوش مصنوعی با توجه به ماهیت فکرافزاری خود، می‌تواند در داخل کشور و متناسب با نیاز کشور، بومی شود.

  • یکی از فوائد کرونا برای اقتصاد هوشمند، آشکار شدن نیاز به این حوزه از لایه‌های پنهان بود.

فرصت ناشی از تجربه دوران کرونا باعث برجسته تر شدن اقتصاد دیجیتال به عنوان ابزاری مهم در جهت واکسینه شدن کشور در مقابل همه بحران های احتمالی آتی شده و در کانون توجه سیاست‌گذاران قرار بگیرد و تسهیلات ویژه‌ای به این بخش روانه شود.

 

در اقتصاد دیجیتال موارد زیر حائز اهمیت است:

  • دیجیتال مارکتینگ

دیجیتال مارکتینگ، در دوران شیوع کرونا ظهوری قدرتمند داشت.

بدون شک شرکت ها در دوران پسا کرونا نیز به فکرطراحی الگوهای مقاومتی خواهند بود.

رویکردی سیستماتیک که توانایی غلبه بر این نوع از بحران‎ها را داشته باشد.

مدیران ارشد فناوری بدون شک نقشی کلیدی برای مقابله با این بحران دارند، چرا که در دنیای امروز، دیجیتال مارکتینگ به طور موثری می‎تواند بر همه جنبه‎های تجارت تاثیرگذار باشد.

  • استارت آپ‌ها و فعالان در حوزه دیجیتال

بخشی از جامعه که خدمات را پیش از این به صورت حضوری استفاده می کردند، برای اولین بار در دوران شیوع کرونا به استفاده از سرویس های فناورانه و مجازی روی آوردند

که باعث رشد بخشی از کسب و کارهای آنلاین شده و در نهایت در  زیر مجموعه فرصت و فوائد بحران کرونا برای رشد بخش های دیگر این حوزه در دوران پساکرونا قرار گرفتند.

در واقع بحران کرونا و حضور استارت آپ‌ها در کنار ایثارگری و خدمات درخشان کادر درمانی و ساخت بسیاری از تجهیزات و محصولات پیشگیری،

درمان و مقابله با این بیماری با برند ایران، توانمندی زیست بوم فناوری و نوآوری در کشور را به رخ کشیده و راه اندازی پویش «کرونا پلاس» به منظور استفاده بهینه از سایر ظرفیت‌های این زیست بوم نیز در سال جهش تولید بسیاری از کسب و کارهای تولیدی،

را به سوی عرضه محصولات از طریق استارت آپ‌ها و بسترهای الکترونیک به مشتریان خود هدایت و زمینه ساز تحقق اقتصاد بدون نفت در کشور خواهد شد .

چند پیشنهاد:

چند پیشنهاد:

۱- سیاستگذاری برای رفع چالش های سرمایه گذاری در استارت آپ ها

۲- تقویت اﮐﻮﺳﯿﺴﺘﻢ اﺳﺘﺎرت آﭘﯽ و رﺷﺪ و ﺷﮑﻮﻓﺎﯾﯽ اﺳﺘﺎرت آپ ﻫﺎ از طریق:

– ایجاد ﺻﻨﺪوق ﻫﺎی ﺳﺮﻣﺎﯾﻪ ﮔﺬاری ﺗﺨﺼﺼﯽ و ﺻﻨﺪوق ﻫﺎی ﺣﺎﻣﯽ ﺳﺮﻣﺎﯾﻪ ﮔﺬاری ﻫﺎی ﺑﺎ رﯾﺴﮏ ﺑﺎﻻ

– تدوین ﻗﻮاﻧﯿﻦ ﺣﻘﻮﻗﯽ کارآمد در جهت ﺣﻤﺎﯾﺖ از ﻧﻮآوری ﻫﺎ و ﺣﻘﻮق ﻣﺎﻟﮑﯿﺖ

۳- هدایت هوشمند بودجه‌های پژوهشی و پروژه‌های موجود در بخش‌های دولتی و غیردولتی به سمت اکوسیستم نوآوری و استارت آپی است.

 دولت الکترونیک

شیوع کرونا، فرصت و فوائد بحران کرونا را از منظر تمرین اجرای دولت الکترونیک در کشورمان بود و برجسته شدن نقش و کارایی دولت الکترونیک و‌ ضرورت تصمیم سازی در جهت محقق ساختن دولت الکترونیک به معنای واقعی در دوره پساکرونا را فراهم نمودكه در صورت تحقق باعث توسعه كشور شده و سازمان ها را از بسياري موارد دست و پاگير رها مي‌كند.

پس مسئولان امر باید سازمان هاي دولتي و خصوصي را ملزم به خروج از قالب سنتي ارائه خدمات و بهره گيري از ICT، و متحول ساختن ساختارها و فرايندها و سيستم هاي خود نموده و جهت ارائه بهتر و سریعتر کالا و خدمات به مردم سازمان‌ها را هدایت نمایند.

چند پیشنهاد:

۱-اهتمام جدی به توسعه آموزش استفاده از فناوري اطلاعات به عموم مردم از سوی سازمان ها و نهاد های ذیربط

۲-تبیین و برجسته سازی نقش فناوري اطلاعات در ارتباط با رابطه بين دولت و شهروندان و اثرات مثبت آن در تسهيل امور و توسعه كشور

3-گسترش استفاده از اينترنت و تقويت شبكه اينترنتي كشور

4- تغيير نگاه سنتي به ارائه و دريافت خدمات الكترونيكي آسان، سریع و با كيفيت بهتر

5-ديجيتالي كردن فعالیت ها و خدمات وزارتخانه‌ها و سازمان ها و نظارت بر چگونگي ارائه خدمات الكترونيكي سازمان ها و وزارتخانه‌ها و سايت هاي وابسته به آنها

فناوری نانو و مقابله با کرونا

شیوع ویروس کرونا در دنیا و ایران و بسته شدن مرزهای بین کشورها موجب گردید به فرصت و فوائد بحران کرونا در هر کشوری با توجه به داشته های هر کشور توجه شود.

فناوری نانو یکی از این ظرفیت هاست که در شرایط کرونایی در کشورمان در تامین وسایل مورد نیاز برای مقابله

با این ویروس (مثل تولید دستگاه ضد عفونی با تکنولوژی پلاسما، طراحی و تولید کیت های تشخیص ویروس کرونا، تولید مواد ضدعفونی بر پایه نانو در کشور)

مورد استفاده قرار گرفته و توانست از شیوع بیشتر آن جلوگیری نماید.

در واقع برجسته شدن ظرفیت کم نظیر پزشکی کشورمان و اندیشیدن به آن فرصت کرونایی دیگری است که حاصل شد، ظرفیتی که تحسین سازمان بهداشت جهانی را به‌دنبال داشت. لذا در پسا کرونا بایستی با برنامه‌ریزی دقیق در جهت تبدیل شدن به قطب صادر‌کننده خدمات پزشکی و بهداشتی گام برداریم.

بدون شک آینده نگری و فعالیت های علمی و صنعتی با بهره گیری از توان متخصصان داخلی (طراحی، ساخت و تولید) خواهد توانست ضمن ارزآوری ( در میان مدت) بسیاری از وابستگی های کشور به خارج را مرتفع و قطع کند.

آموزش مجازی ؛ تجربه‌ای نو در سایه کرونا

استفاده از فضای مجازی در دوره شیوع کرونا نیز از جمله مهمترین فرصت و فوائد بحران کرونا در امر آموزش شناخته شد،

و تجربه این دوران نشان داد در شرایطی که هرساله تعطیلی مدارس و دانشگاه ها به علل مختلف همچون آلودگی هوا، سیل، زلزله و غیره را شاهدیم، لذا بایستی آموزش‌های حضوری و فیزیکی را با فناوری اطلاعاتی ادغام و مدرسه و دانشگاه هوشمند را داشته باشیم.

در این راستا، با انتخاب راهبردهای مناسب آموزشی و به حداقل رساندن آسیب‌ها، جبران کاستی‌ها، بهره‌مندی دانشگاه‌ها از مزایای آموزش الکترونیکی و توان و آمادگی مراکز آموزش عالی در برخورد با شرایط مشابه می توان این تهدید را به فرصتی مناسب در زمینه آموزش الکترونیک تبدیل کرد.

از جمله گام‌های ضروری، بازنگری در مقررات است که می‌تواند توانایی‌ها و ظرفیت های یک دانش‌آموز یا دانشجو را تشخیص بدهد و راه‌ها و تدابیری را در اختیار وی بگذارند که بتواند همان مواد درسی (یکسان و استاندارد) را به گونه‌ای دیگر، یعنی گونه‌ای که منطبق بر توانایی آن فرد معین است، فرا بگیرد. طبعاً اگر چنین روندی تحقق یابد نظام آموزشی با امروز متفاوت خواهد شد.

جمع بندی

همزمان با همه گیری ویروس کرونا فصلی تـازه و روشـن از فــناوری در افــق جهان و همچنین کشورمان در عرصه جنگ با این بیماری فراگیر را شــاهده بودیم.

شیوع کرونا کشورها را وا داشت ضمن برنامه ریزی برای شکست ویروس منحوس کرونا به مقوله فرصت و فوائد بحران کرونا نیز توجه نمایند. فناوری های مختلف نانو،

در عرصه های تشخیص، پیشگیری و درمان‌ بیماری، جهـان را در مقابل چنیـن توانمندی‌ها و شـگفتی آفرینی‌های کشورمان بـه حیـرت واداشت، پدیده کرونا فرصتی فراهم کرد تا اهمیت و ضرورت توجه به علم و فناوری های نوین در جبهه مقاوم سازی کشور بیشتر و ملموس تر شده و تلاش در جهت فراهم آوردن شرایط لازم جهت توسعه و رشد سریع آن ها و مقاوم سازی کشور در شرایط بروز بحران‌های مشابه احتمالی در آینده بیشتر شود.

جمع بندی

فرصت و فوائد کرونا

فرصت و فوائد بحران کرونا ‌در کنار تهدیدها، فرصت‌های کم‌نظیری را فراروی کشورمان قرار داده که بدون شک توجه جدی به آن و بهره گیری از آنها در دوران پساکرونا بسیار ضروری است.

در واقع یکی از مهمترین فرصت های ناشی از شیوع کرونا، برجســته شدن نقــش تکنولوژی و فناوری های نوین در کشورمان‌ در کنار تقویت خودباوری ملی در عرصه های علمی، مانور علمی و فناوری کشور بوده و انگیزه‌هایی برای تغییر سبک زندگی، تحول و پیشرفت بازار و خدمات دولتی را موجب گردیده و راه انتقال به آینده را در چارچوب طرح‌ها و برنامه‌های مختلفی از جمله:

پذیرش نسل جدید تکنولوژی تا اعمال مفاهیم بازار الکترونیکی، آموزش غیرحضوری،

کار در منزل و مهیا ساختن دانشگاه‌ها و مدارس و … الکترونیک،

به کار بستن تکنولوژی‌های بیشتر و هوش مصنوعی در مدیریت کارخانجات و شهرها و خیابان‌ها،

حمایت از ایده‌های برتر استارت آپ‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان را شدت بخشید.

بدون شک استفاده از تکنولوژی های پیشرفته در زمینه مختلف مورد اشاره در این نوشتار، علاوه بر توجیه پذیری اقتصادی و صرفه جویی در وقت دارای منافع قابل ملاحظه ای از جمله کاهش آلودگی هوا و کاهش آسیب های روانی شهروندان خواهد داشت. در واقع فرصت و فوائد بحران کرونا

به همگان اموخت در کنار بـاور بـه توانمندی ها در عرصه علم و فـناوری نوین بـه عنـوان یـک مولفه قدرت ملی، پیشــرفت های علمی و فناوری و تکنولوژیکــی ضرورتی انکارناپذیر است و تحقق این هدف نیز در گرو‌ تصمیم‌گیری خردمندانه، وحدت و مدیریت یکپارچه است و افزایش قدرت کشور در تبدیل تهدیدها به فرصت ها بهترین و موثرترین راهبرد خواهد بود.

بخش اقتصادی وبگاه راهبرد ملی

خرداد 1399

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.