نماد سایت راهبرد ملی -|- nationalstrategy

آثار و پیامدهای سیاسی و اجتماعی برجام

مقدمه :

بیش از یکسال و نیم است از تصویب قرارداد “برنامه جامع اقدام مشترک” موسوم به برجام می گذرد و اکنون که در آستانه دومین سالگرد آن قرار داریم/ با نگاهی به آنچه گذشت بایستی بتوانیم نگاه روشنی به آینده داشته باشیم.

فعالیت های صلح آمیز هسته ایی ایران که به ناحق دست آویزی برای اعمال فشارها و تحریم های ظالمانه به مردم و نظام جمهوری اسلامی از سوی نظام سلطه قرار گرفت چیزی جز نشان دادن عیار واقعی ملت در حمایت از انقلاب اسلامی و چهره واقعی دشمنان ایران نداشت.

روند طولانی مذاکرات و حضور متغیر سیاستمداران در هر دو سوی میز مذاکرات که در فرآیند زمانی تغییر و تحولات دولت ها صورت می گرفت، به مذاکرات هسته ایی ویژگی متمایزی بخشیده بود و موضع‌گیری‌های مقامات داخلی و بازیگران خارجی در طی بیش از یک دهه، موجب گردید اخبار و موضوعات مرتبط با مذاکرات هسته ایی به طور مستمر مورد توجه مراکز مطالعاتی ، سیاسی و رسانه ای واقع شود.

طولانی شدن این مذاکرات، تحولات سیاسی در درون کشورها و برخی رویدادهای جهانی و منطقه ای و مؤلفه های اثرگذار زیر موجب گردید که مذاکرات با فراز و نشیب های مختلفی همراه گردد:

آنچه که اکنون مهم جلوه می کند نتایج و تاثیر برجام در عرصه اجتماعی، فرهنگی و سیاست داخلی است و لذا بایستی در شرایط فعلی تلاش شود که فرصت های ناشی از آن را به حداکثر رسانده و تهدیدات و چالش های احتمالی برآمده از آن را به حداقل کاهش دهیم. به این منظور ابتدا آثار برآمده از برجام را باید به خوبی مورد شناسایی قرار دهیم تا در افزایش یا کاهش تاثیرات برجام دچار اشتباهات محاسبه ایی نشویم.

الف :آثار و پیامدهای مثبت “برجام”

ب:آثار وپیامدهای منفی

در حوزه اجتماعی نیز با چند سئوال جدی مواجهیم:

با توجه به طولانی شدن مذاکرات با بیش از یک دهه و توجه ویژه ایی که رسانه های داخلی و خارجی به انعکاس اخبار این مذاکره داشتند، برجام توانست افکار عمومی در ایران را متوجه خود سازد. شعارهایی که مردم در راهپیمایی های بزرگی همچون 22 بهمن در حمایت از نظام و سیاست های دولت یا محکومیت رفتارهای قدرت های سلطه گر در ایجاد فشار بر ایران می دادند، موید این مطلب است. با این وصف پذیرش برجام در کنار مسائل سیاسی یا اقتصادی بر آمده از آن، سئوالاتی را در رابطه با چگونگی پذیرش آن در ابعاد اجتماعی نزد سیاسیون و تحلیل گران سیاسی ایجاد کرده است تا در دراز مدت همچنان آینده برجام وابسته به نحوه مواجهه افکار عمومی با آن باشد.

برای بهره برداری بیشتر از آثار مثبت برجام و کاهش تبعات منفی آن توجه به موارد زیر ضروری به نظر می رسد: