نماد سایت راهبرد ملی -|- nationalstrategy

اقتصاد مقاومتی چالش ها و تکالیف مردم و مسئولان

اقتصاد، از ارکان تاثیرگذار در امنیت ملی هر کشوری است و در ابعاد داخلی و خارجی واجد کارکردهای متفاوت است.

جمهوری اسلامی ایران در مسیر توسعه یافتگی و با اقتصاد متکی به نفت، در ابعاد مختلف به قدرت‌های صنعتی وابستگی دارد و در این وضعیت بیشترین آسیب پذیری را خواهد داشت.

از حوزه اقتصاد، دیگر بخش های جامعه (فرهنگ، سیاست، بهداشت و …) نیز آسیب پذیر خواهند شد.

گروه اقتصاد “راهبرد ملی” تلاش دارد مسائل و پدیده های اقتصادی که مستقیم یا غیرمستقیم با امنیت ملی و منافع ملی کشور مرتبط است را مورد واکاوی و تحلیل قرار داده و به میزان دسترسی و توانایی خود راه‌حل ارائه نموده و با این رویکرد نظرات کارشناسان و صاحب‌نظران را در اختیار پژوهش‌گران، سیاستگذاران، تصمیم‌سازان و تصمیم‌گیران کشور قرار دهد آنچه در پی می آید برگرفته از مباحث گروه مطالعات اقتصادی است که در چند بخش از نظرتان خواهد گذشت .

  1. اقتصاد مقاومتی

مقدمه

آنچه تاکنون درباره مبانی نظری اقتصاد مقاومتی(اهداف، سیاست ها، تصمیمات اثرگذار، ماهیت و ضرورت اقدام آن) بیان شده، کافی باشد و اکنون باید در مرحله اجرا قرار گرفته باشیم. اقتصاد مقاومتی بسته ای است که باید اجزای آن با هم دیده شود

در این مبحث راه های اجرایی سازی سیاست های اقتصاد مقاومتی واین که اقتصاد مقاومتی در حوزه اجرا با چه چالش هایی مواجه است و ما چه پیشنهادی در این زمینه می توانیم ارائه بدهیم مورد بررسی قرارمی گیرد. درحوزه اقتصاد مقاومتی سه تعریف می توان ارائه کرد:

 

  1. اقتصاد مقاومتی، با رویکرد درون گرایی
  2. اقتصاد مقاومتی، با رویکرد برون گرایی
  3. اقتصاد مقاومتی، با رویکرد درون زا و برون نگر

اقتصاد مقاومتی درکلام رهبر

مقام معظم‌رهبری درتبیین اقتصادمقاومتی مطالبی را واضح فرموده‌اندکه فرازهای آن عبارت است از:

چالش های اقتصاد مقاومتی

بی شک اقتصاد مقاومتی در عرصه اقدام و عمل با چالش ها و مشکلاتی روبرو بوده است که همین موضوع در حوزه های مختلف به انحای مختلف خود را نشان داده است. در این قسمت برخی از چالش­هایی که اقتصاد مقاومتی برای پیاده­سازی با آن روبرو بوده است به اختصار ذکر می­شود:

اگر قرار است اقتصاد کشور متحول بشود، مهمترین رکنی که می تواند آن را متحول کند، صنعت نفت است. در هیچ بخش دیگر کشور، چنین ظرفیت بالایی وجود ندارد و نفت و انرژی باید موتور محرکه سایر بخش های اقتصادی کشور باشد.

اگر اقتصاد مقاومتی برای شرایطی درنظر گرفته می شود که درآمد نفت، گاز و صدور انرژی کشور به صفر برسد. بر این اساس باید نوعی از اقتصاد و صنعت تعریف بشود که کشور بتواند با تولید محصولات استراتژیک (کشاورزی و غذایی و نظامی)، روی پای خودش دوام بیاورد و برنامه های اقتصادی به صورت جهشی عقب ماندگی های گذشته را جبران کند. اگر نگاه این باشد، امکان ندارد که اقتصادی را طراحی کنیم که با اقتصاد جهانی ارتباط نداشته باشد. بنابراینباید اقتصاد مقاومتی درون گرا را با رویکرد برون گرادر اولویت طراحی قرار گیرد .

 

باید هاو نبایدها ی اقتصاد مقاومتی

ستاد اقتصاد مقاومتی باید به سه موضوع مهم توجه ویژه داشته باشد. نظارت بر نبایدهای اقتصاد مقاومتی، بیان موانع اجرای اقتصاد مقاومتی و رصد ورود شرکت های دانش بنیان به اقتصاد مقاومتی. آن چه مسلم است اینکه هنوز در چگونگی پرداختن به موضوع، به دلیل گستردگی آن ابهام وجود دارد، لذا باید: