نماد سایت راهبرد ملی -|- nationalstrategy

تغییر اقلیم و بادهای 120 روزه سیستان

بادهای 120 روزه سیستان

این نوشتار پیشنهادی ارائه می‏کند که در صورت اجرا به تغییر اقلیم جنوب شرق ایران و شرق کشورهای افغانستان و پاکستان خواهد انجامید. عامل اصلی تغییر اقلیم در این منطقه بادهای 120روزه سیستان در نظر گرفته ‌شده است. نویسنده روش‌هایی را برای کنترل بادهای 120 روزه شامل احداث دیوار در تنگه‏ای که این باد از آنجا شروع می‏شود، پر کردن صحرای قره قوم با آب دریای خزر و یونیزه کردن جریان هوا در مسیر عبوری باد از این تنگه را پیشنهاد می‏نماید. به طرح‏های دیگری درخصوص تغییر اقلیم تأثیرگذار بر فلات ایران نیز به‌طور مختصر اشاره ‌شده ولی تأکید این مقاله بر روش یونیزاسیون هوا است. یونیزه‌کردن مولکول‏های هوا موجب انحراف وزش باد در مسیر خواهد شد.

تغییر اقلیم بادهای 120 روزه سیستان

مقدمه

آب شیرین[1]، قابل شرب و کشاورزی در دسترس، با توجه به رشد جمعیت جهان به‌تدریج در حال نایاب شدن و در منطقه غرب آسیا، استرالیا و نیمه شمالی آفریقا، نسبت به سایر مناطق جهان از ابتدا نایاب‏ بوده است. وجود قنوات چند هزارساله دلیل بر خشک بودن آب‏ و هوای ایران از چند هزار سال پیش تاکنون است. شیرین سازی آب دریا هنوز در مقایسه با آب‏های شیرین موجود در رودخانه ‏های طبیعی در دسترس بشر، بسیار گران تمام می‏ شود.

موقعیت جغرافیایی فلات ایران در کمربند معتدل بین مدار 25 تا 40 درجه به عرض حدود 1500 کیلومتر و دور از استوا و قطب قرار دارد. در صورت تأمین آب کشاورزی، اقلیم ایران می‏تواند بین چند کشور اول تولیدکننده مواد غذایی در جهان قرار گیرد.

رابطه بین امنیت ملی استقلال واقعی با امنیت غذایی و قدرت اقتصادی بر کسی پوشیده نیست. درگذشته هر جا آب بود آبادانی نیز بود، ولی اکنون علاوه بر آب انرژی نیز از ملزومات شکل‌گیری سکونت بشر است. به عبارتی امروز آب، برق و گاز نیاز ضروری هر خانه‏ است.

به شکرانه‏ ی خدای متعال، ایران به لحاظ منابع انرژی بین چند کشور برتر جهان جای گرفته است و اگر بر روی تغییر اقلیم سرمایه‏ گذاری شود، با توجه به وسعت سرزمینی نسبی، به همان نسبتی که منابع آب جدید به وجود آید، اقتصاد ایران اسلامی قدرتمندتر خواهد شد.

تغییر اقلیم یکی از کارهایی است که برای تحصیل آب شیرین در سال‌های اخیر ذهن محققان و مهندسان این حوزه را درگیر کرده است.

این گزارش با مروری بر طرح‌های تغییر اقلیم و تمرکز بر شرق کشور (منطقه سیستان و بلوچستان) با روش یونیزه کردن هوا، راهکارهایی را پیشنهاد کرده است.

تغییر اقلیم بادهای 120 روزه سیستان

 

مروری بر طرح‏ های تغییر اقلیم تاثیرگذار بر اقلیم ایران

اروندرود که از به هم پیوستن رودهای دجله، فرات و کارون شکل‌گرفته است با آب دهی حدود 1750 مترمکعب در ثانیه به خلیج‌فارس می ‏ریزد. این حجم آب شیرین می‌تواند با کمترین تلمبه کردن (پمپاژ) به سواحل شمالی خلیج‌فارس تا دریای عمان انتقال داده شود.

دریاچه وان که آن‌هم یک دریاچه‏ی آب‌شور است دارای ویژگی‏ هایی است که می ‏توان آب آن را به دریاچه ارومیه منتقل نمود. بعضی از این ویژگی‏ ها به‌قرار زیر است:

کوه‏ های مرزی پربرف و باران بین ایران و ترکیه و شمال عراق سرچشمه‏‏ ی روده‌های پر آب منطقه و رودهای تأمین‌کننده آب دریاچه وان و ارومیه همچنین رودهای زاب و دجله عراق هستند، به همین دلیل احتمالاً منابع و سفره‏ های آب زیرزمینی زیر این کوه‏ های مرتفع قرار دارد. با حفر تونل به‌مثابه چاه افقی، آب را به سمت حوزه آبریز دریاچه ارومیه و رود ارس هدایت نمود.

قسمت اعظم خاک ترکمنستان را صحرای سوزان و خشک قره ‏قوم پوشانده است که حدود 200 متر از سطح دریا ارتفاع دارد. اگر این صحرا با آب دریای خزر پر شود، احتمالاً  تغییرات اقلیمی مطلوبی را در پی خواهد داشت، نکات زیر در این خصوص:

رود پرآب ایندوس با 6930 مترمکعب در ثانیه آب دهی، از کوه‏ های هیمالیا و کشمیر سرچشمه گرفته و بعد از مشروب سازی دشت‏ های اطراف خود در پاکستان  به اقیانوس هند می ریزد. در مسیر عبور خود در خاک پاکستان در منطقه جهل مگسی این قابلیت وجود دارد که با هزار متر تلمبه کردن به طول حدودی 153 کیلومتر این آب به حوزه آبریز دریاچه هامون تا مرز ایران و افغانستان جاری شود.

رود گنگ بزرگ‌ترین رود هندوستان از غرب به شرق هندوستان تا بنگلادش کشیده شده است. نکته قابل‌توجه:

تغییر مسیر بادهای 120روزه سیستان بحث اصلی این مقاله است، که در مقایسه با طرح ‏های مطرح‌شده بسیار ارزان‌تر و در زمان کوتاه‌تر قابل‌آزمایش و بهره ‏برداری است.

تغییر اقلیم بادهای 120 روزه سیستان

مروری بر آب‌وهوای هندوستان

در هندوستان بارندگی در تابستان بسیار بیشتر از زمستان است. در بیشتر مناطق هندوستان به‌ویژه غرب هندوستان در تابستان بارندگی دارد و در پاییز و زمستان بدون بارندگی است و دلیل این بارش‌ها ورود جریان مرطوب جنوب به شمال اقیانوس هند است، این جریان در زمستان معکوس است. عاملی که موجب وارد نشدن جریان مرطوب  جنوب به شمال اقیانوس هند به سمت بلوچستان و فلات ایران می‌شود وزش بادهای 120 روزه سیستان با سرعت حدود 45 کیلومتر بر ثانیه است.

جریان وزش باد در زمستان از هندوستان به سمت اقیانوس هند و آفریقا است و در تابستان از آفریقا و اقیانوس هند به سمت هندوستان است.

در بین این دو وضعیت، وضعیتی است که در ایران بیشترین میزان بارندگی اتفاق می ‏افتد و دقیقاً هم‌زمان با تغییر جهت جریان باد که حدوداً دو ماه به طول می ‏انجامد. هنگام این تغییر جهت تلاطم و بی ‏نظمی و گاهی به شکل گردباد در جریان هوای اقیانوس هند حاکم است.

تصاویر جریان باد در سطح زمین نشان می ‏دهد که بادهای 120 روزه سیستان که بخش اعظم آن در داخل خاک افغانستان جریان دارد، مانع ورود جریان مرطوب هوا از اقیانوس هند به سمت ایران و پاکستان می‏شود. پس اگر بتوان به طریقی این جریان را منحرف نمود و یا مانع آن شد، راه برای ورود جریان مرطوب اقیانوسی به جنوب شرق و مرکز ایران، جنوب غرب پاکستان و افغانستان بازخواهد شد.

 

بادهای 120 روزه سیستان از جبهه هوای پرفشار صحرای سیبری نشئت می‏گیرد و از تنگه طبیعی بین مرز ایران و افغانستان به سمت جنوب راه می‏یابد و جبهه مرطوب اقیانوسی را به سمت هندوستان منحرف می‏سازد.

 

بادهای 120 روزه سیستان از جبهه هوای پرفشار صحرای سیبری نشئت می ‏گیرد و از تنگه طبیعی بین مرز ایران و افغانستان به سمت جنوب راه می‏ یابد و جبهه مرطوب اقیانوسی را به سمت هندوستان منحرف می‏ سازد.

تغییر اقلیم بادهای 120 روزه سیستان

روش‏ های مطرح تغییر اقلیم

تغییر اقلیم با روش‏ های زیر مورد توجه قرارگرفته است:

وارد آمدن نیروی الکترومغناطیسی به مولکول‌های هوای یونیزه در میدان مغناطیسی زمین، عامل جدیدی را در معادلات هواشناسی دخیل می‏ کند. با این عمل می ‏توان جهت مسیر باد را به بالا و یا پایین تغییر داد. با توجه به اینکه جهت وزش باد در لایه ‏های مختلف زمین متفاوت و گاهی هم کاملاً مخالف و به شکل قیچی است، منحرف کردن به سمت بالا و یا پایین بعد از تغییر لایه می‌تواند به مسیر چپ و یا راست نیز تبدیل شود.

پیشنهاد یونیزاسیون برای تغییر اقلیم جنوب و شرق ایران

رشته‏ کوه ‏های مرتفع آلپ اروپا، کاچار ترکیه، قفقاز، البرز، هزار مسجد خراسان، افغانستان و در انتها رشته‏ کوه‏ های هیمالیا همانند دیواری بین جبهه پرفشار سرد شمال و هوای گرم جنوب کشیده شده است.

بین رشته‏ کوه ‏های خراسان و افغانستان خلاء‌ای از کوه به شکل تنگه‏ ای به عرض کلی حدود 70 کیلومتر وجود دارد. که منشأ ورود و شکل‏ گیری بادهای 120 روزه سیستان است. این تنگه  حدود  15 کیلومتر عرض  و حدود 1000 متر از سطح دریا ارتفاع دارد.

وضعیت جغرافیایی منطقه نشان می ‏دهد:

1- این تنگه مدخل ورود بادهای 120 روزه سیستان است.

2- بخش اعظم بادهای 120 روزه در خاک افغانستان جریان دارد.

3- بادهای 120 روزه مانع ورود جریان مرطوب از اقیانوس هند است.

4- اگر بتوان مسیر این باد را منحرف یا سد نمود، تحقیقاً جریان مرطوب اقیانوس هند به جنوب شرق ایران وارد خواهد شد.

5- یونیزاسیون می‌تواند مسیر باد را عوض کند.

برای تأثیرگذاری بر جریان بادهای 120 روزه سیستان، در این تنگه سه اقدام می ‏توان انجام داد:

روش سوم کم ‏هزینه‏ تر و سهل‏ الوصول‏ تر است، بنابراین ابتدا بهتر است روش دوم آزمایش شود.

روش‌های یونیزه کردن باد

دو روش اصلی برای یونیزه کردن هوا وجود دارد:

1- یونیزاسیون هوا در مجاورت با ولتاژ الکتریکی  جریان مستقیم با فشار بالای 20 کیلوولت؛

2- نصب توری متصل به فشار الکتریکی ولتاژ بالا در مسیر عبور باد یا در سطح زمین بدون وزش باد؛

3- با توجه به جهت تغییر مسیر، یونیزاسیون هم می‌تواند مثبت یا منفی باشد.

تغییر اقلیم بادهای 120 روزه سیستان

ملاحظات

بین سال‌های ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹، دو مخترع به نام‌های «سرگئی بولوگوروف» و «رومن رودکین» روشی را ابداع کردند که اکنون پروانه حقوق انحصاری آن تحت عنوان «روش و دستگاهِ اصلاحِ محلیِ جَو» به ثبت رسیده است.

این اختراع مربوط به راه‌ها و دستگاه‌های سازگار با محیط‌زیست، برای اصلاح جَوی، و به‌طور خاص، برای ایجاد بارندگی، ترقیق [رقیق و پراکنده کردن] مه و یا  ابر، و از میان بردن آلاینده‌های جوی در یک منطقه هدف است.

نتیجه‌گیری

پیشنهاد‌های راهبردی

 

رود های پرآب 

 

 

 

ذکر برخی منابع:

nullshool.net

com

com/maps

gov/audience/students

Amazon.in.Htech

bystst.com

www.mashreghnews.ir

[1]  Fresh Water

[2]  AgI

[3]  CO2