نماد سایت راهبرد ملی -|- nationalstrategy

رفتار متفاوت بازیگران منطقه‌ای و بین‌المللی در حمایت از داعش

مقدمه:

با انجام اقدامات تروریستی گروه تکفیری داعش در 17 خرداد 96 در سالن مراجعات مردمی مجلس شورای اسلامی و انجام عملیات شکست خورده انتحاری در حرم امام خمینی(ره) که منجر به شهادت رسیدن جمعی از مردم روزه دار و بی گناه این مرز و بوم گردید؛ این واقعیت پیشتر از گذشته نمود عینی پیدا کرد که گروه تروریستی داعش برغم انهدام تجهیزات و زیر ساخت های نظامی و دفاعی و نابودی و هلاکت شماری از فرماندهان و عوامل تروریست و زیر ضربه رفتن ده ها تیم آنان طی چند سال اخیر در مرزهای ایران ، شکست های اخیر داعش در موصل و رقه و پیش روی های ارتش و نیروهای مردمی در عراق و سوریه در مناطق تحت تصرف داعش و آزاد سازی بیش از 90 درصد از این مناطق از سلطه نظامی و اقتصادی و سیاسی داعش در این دو کشور ، در تصمیم خود (به فرمان نظام سلطه و هم پیمانان منطقه ای از جمله عربستان ) برای انتقال بحران منطقه به ایران یا ایجاد ناامنی درکشورمان ، ازهیچ کوششی دریغ نخواهد کرد. این رویکرد و عملیات خرداد ماه 96 در تهران توسط عناصر تروریست داعش موجب گردید بازیگران بین المللی و منطقه ایی هادی و حامی داعش به انتقال درگیری ها به درون مرزهای ایران و ایجاد نامنی و چالش داخلی امیدوار شوند و روزنه ایی موقت برای حیات داعش جستجو نمایند . اما عکس العمل به موقع و سریع در مقابله با عناصر تروریسم در مجلس شورای اسلامی و دفع خطر از حرم امام راحل توسط نیروهای امنیتی ، انتظامی و سپاه که با به هلاکت رسیدن 5 عامل انغماسی داعش و شناسایی و بازداشت عوامل و عناصر مرتبط با تروریست ها پایان یافت و سپس پاسخ کوبنده موشکی سپاه پاسداران با بمباران دیرالزور در سوریه ضمن باطل نمودن خواب های شوم داعش و حامیان آنان علیه ایران اسلامی ، این واقعیت تلخ روشن گردید استکبار جهانی و در راس آن آمریکا هرچند با انجام ائتلاف های ظاهری قصد فریب مردم دنیا در مبارز با داعش را دارند اما در حقیقت نظام سلطه، اسلام گریزی و ایران هراسی رادر تقابل با انقلاب اسلامی ترویج می کند .

یادداشت زیر نگاهی گذرا به رفتار و اقدامات بازیگران بین المللی و منطقه ایی در تحولات منطقه و به ظاهر علیه داعش اما در واقع در جهت اهداف داعش دارد.

رفتار ائتلاف غربی ـ عربی

برپایه اطلاعات و برآورد نهادهای سیاسی و امنیتی کشورهای مختلف، آمریکا و هم پیمانان آن که در سازماندهی و قدرت یافتن گروه های سلفی و تکفیری، حمایت مالی، لجستیکی، آموزش عناصر وابسته به این گروه‌ها و فضاسازی‌های سیاسی و تبلیغاتی برای تثبیت موقعیت و برتری آنان نقش داشته اند، پس از پیش روی گروه داعش در استان‌های شمالی عراق، تهدید پایتخت این کشور، تعرض به جان گروگان های غربی و تهدید مناطق کردنشین شمال عراق، سازمان ملل متحد با تصویب قطعنامه شماره 2170 در 24 بند و 6 پیوست ذیل فصل هفتم منشور، داعش به عنوان گروه تروریستی معرفی و خواستار انحلال دولت اسلامی، جبهه النصره، تحریم اقتصادی و اعمال فشار کشورهای عضو گردید و به این ترتیب اولین اقدام بین‌المللی علیه داعش در تاریخ 24/5/1393 به وقوع پیوست و پس از آن در حاشیه اجلاس سران ناتو (سپتامبر 2014) آمریکا و 9 کشور اروپایی برای پشتیبانی نظامی و حملات هوایی برضد داعش توافق کردند و در دسامبر 2014 در بروکسل 59 کشور برای مقابله با داعش گردهم آمدند و با اهداف زیرعلیه این گروه تروریستی ائتلاف کردند:

1ـ آشکار کردن ماهیت واقعی داعش. 2ـ قطع کردن منابع مالی و گردش ثروت داعش.3ـ پشتیبانی و حمایت از عملیات نظامی علیه داعش.

با تکیه بر مطالب بالا، نکات زیر شایان توجه است:

اولویت کشورهای عضو ائتلاف که زیر عنوان مبارزه با داعش گرد آمده بودند، بیشتر از آن که مقابله با این جریان باشد، سرنگونی نظام سوریه بود. هر چند این موضع دستخوش تغییراتی در سال ها اخیر شد ولی در مجموع تمامی بازیگران طی این مدت نشان دادند بر اساس منافع و اهداف خود، ضمن مشارکت در ائتلاف، رویکرد دوگانه‌ای درباره داعش در پیش گرفته بودند. برخی اعضای ائتلاف از پذیرش همکاری عملیاتی علیه داعش طفره رفتند و حمایت های خود از این ائتلاف را به کمک های لجستیک و آموزشی منحصر کرده و علاوه بر آن، برخی از اعضا نیز آشکارا و پنهان از جریان داعش در سوریه حمایت نظامی کرده و در زمینه تردد عناصر و قاچاق نفت از سوی این گروه تسهیلات ایجاد کرده اند.

عملیات هوائی ائتلاف آمریکائی علیه داعش که در مقاطع اولیه ائتلاف در عراق صورت می گرفت عرصه را بر داعش تنگ کرد و باعث افزایش غلظت حضور این جریان در سرزمین های سوریه شد. در کنار آن نیز گزارشاتی در خصوص کمک های هوایی نیروهای آمریکایی به داعش نیز گزارش می شد. هر چند اظهارات متناقضی در خصوص علت ارسال این کمک ها به داعش از سوی فرماندهان نظامی آمریکایی منتشر شد اما در جمع بندی و برپایه همین رفتار نیروهای آمریکایی ، ارزیابی های سایر بازیگران و ناظران منطقه ای در ارتباط با رفتار و عملیات ائتلاف در خاک سوریه (که بدون موافقت حکومت این کشور شروع و به اجرا در آمد) فاقد تأثیر راهبردی بر روی ظرفیت ها و توانمندی های داعش بود. بر اساس اعلام سخنگوی پنتاگون، عملیات ائتلاف به رهبری آمریکا در شش ماهه نخست، تنها باعث آزادسازی یک درصد از سرزمین‌های تحت اشغال این گروه شده است

با گذشت زمان و با توجه به حضور و توسعه پایگاه های نظامی آمریکا در سوریه و عدم کارآئی گروه های تکفیری در سرنگونی دولت بشار اسد ، پس از شش سال در اواخر تیر ماه 96 به نقل از برخی خبرگزاری ها اعلام شد سازمان سیا قصد دارد حمایت های خود از معارضان سوری را قطع کند . هر چند در زمان نگارش این مقاله موضع رسمی از سوی دولت آمریکا در این رابطه اعلام نگردید اما این رفتار دولت امریکا در مواضع سیا نشان از قبول شکست سیاست آمریکا در شعار سوریه منهای اسد بوده است .

رفتار بازیگران منطقه‌ای و فرا منطقه ای

رفتارهای متفاوت بازیگران منطقه ای و بین المللی در بر خورد با داعش نشان از عدم عزم راسخ این بازیگران در پایان دادن به بحران های خود ساخته از سوی داعش در منطقه دارد . نگاهی به مواضع و رفتارهای هریک از این بازیگران طی سال های گذشته به خوبی این موضوع را روشن خواهد کرد:

محورهای عملیات روانی بازیگران

در کنار رفتارها و مواضع متفاوت وپیدا وپنهان بازیگران منطقه ایی و بین المللی در برخورد با داعش، این بازیگران با دستور کار قرار دادن برنامه عملیات روانی خاص با موضوعیت شیعه و ایران گریزی و اسلام هراسی تلاش نمودند عملکرد سیاسی خود در موضوع بحران در خاورمیانه و مقابله با گروه های تکفیری و داعش را پوشش بدهند. برخی از محورهای عملیات روانی این بازیگران به شرح زیر است: