">

اقتصادی

جایگاه رمز ارزها در نظام مالی ایران و اقتصاد جهانی

رمز ارزها: فرصت ها، چالش ها-1

جایگاه رمز ارزها در نظام مالی ایران و اقتصاد جهانی موضوع این یادداشت است.

7 نوامبر 2020 15:05

رمزارز تحریم دیجیتال بلاک چین مجازی

جایگاه رمز ارزها در نظام مالی ایران و اقتصاد جهانی

مقدمه

ارز مجازی، ارز دیجيتالی و رمزارز سه مفهوم مجزا با کاربردهای متفاوت بوده و ارزهای مجازی نوع رمزارز با اختراع بيتكوین وارد بازارهای مالی جهانی شدند اما با جدی شدن رقابت ارزهای مجازی جدید، سهم «بيت كوین» رو به کاهش است.

اکنون بسیاری از صنایع و کسب و کارها و نهادهای مالی مختلف مثل بورس در صدد استفاده از ارز دیجیتال برای رفع نیازها و خواسته های خود هستند.

در شرایط کنونی پدیده  ارزهای مجازی و البته ایجاد ارز ملی مجازی به دلیل تسهیل مراودات اقتصادی و ابزاری برای دور زدن تحریم ها است.

در قسمت اول به تشریح مفهوم ارز مجازی و تفکیک آن از مفاهيم مشابه نموده و نگاهی به وضعیت این ارزها، شده است. و

در قسمت دوم به بررسی معایب و مزایای به کارگیری رمز ارزهای مشترک بین کشورها و چالش های آن پرداخته و پیشنهاداتی در این راستا ارائه خواهد می گردید.

رمزینه ارز ها

عکس تزئینی است

رمزارز تحریم دیجیتال بلاک چین مجازی

الف: جایگاه رمز ارزها در نظام مالی بین الملل

از جمله تحولاتی که چند سالی است در زمینه حذف واسطه ها در ساز و کارهای پولی اقتصادی رخ داده، پدیده نوظهوری به نام رمز ارزهاست.

رمزینه ارزها که مبتنی بر فضای دیجیتال هستند، یک سیستم خصوصی و پول خصوصی برای تسهیل مبادلات بین افراد را تشکیل می دهند بدون آن که نیازی به حضور نهاد مرکزی و واسط باشد. .

ارز مجازی، یک مفهوم عام برای انواع گوناگونی از ارزهاست. ارز مجازی از آن جهت که غیر ملموس است، نوعی ارز دیجیتال محسوب می شود و وجه تمایز آن این است که پول دیجیتال، نماینده اسکناس های بانکی است که فقط ساز و کار آن غیر فیزیکی شده است. در حالی که ارز مجازی هیچ گونه ارتباطی با پول بانکی نداشته است و یک ارز جدید با ساز و کار منحصر به فرد به شمار می رود.

ارزهای مجازی بر مبنای این که می توانند به پول واقعی تبدیل شوند یا خیر، به دو دسته «قابل تبدیل» و «غیر قابل تبدیل» تقسیم می شوند.

رمز ارزهای غیر قابل تبدیل، هیچ گونه امکانی برای تبدیل به پول های بانکی را ندارند. این ارزها صرفاً به صورت متمرکز هستند. یعنی یک نهاد مرکزی آن را انتشار می دهد و دفتر کل را نزد خود نگه می دارد. اما در مقابل پول مجازی «قابل تبدیل»، به پول های حقیقی و بالعکس را دارد و از آن برای خرید کالا و خدمات حقیقی و مجازی می توان بهره برد. این نمونه، رشد یافته ترین پول های مجازی است و به دو دسته متمرکز و غیر متمرکز تقسیم شده است.

متمرکز به این معنا که انتشار و کنترل آن، توسط یک نهاد مرکزی صورت می گیرد. در مقابل پول مجازی غیر متمرکز، به معنای انتشار و کنترل پول، فارغ از کنترل و مدیریت نهاد مرکزی بوده و توسط کلیه افراد موجود در شبکه، با رمزگذاری مدیریت می شود. به ارز مجازی قابل تبدیل غیر متمرکز، «رمزینه ارز» یا «ارز رمزنگاری شده» می گویند. زیرا تمام فرایندهای آن از جمله انتشار و تایید تراکنش ها، به جای این که توسط نهاد مرکزی انجام شود، از طریق تمامی افراد با سازو کار علوم ریاضی و رمزنگاری صورت می گیرد.

در سازو کار این پول، نیاز به اعتماد به هیچ نهادی نیست و الگوریتم های ریاضی و رمزگذاری، صحت معاملات و تبادلات پولی را تایید می کند و هیچ کاربری نمی تواند در شبکه تغییر ایجاد کند.

این فرایند به گونه ای است که افراد برای ارسال وجوه، باید از یک رمز خصوصی و یک رمز عمومی استفاده کنند. می توان گفت یکی از انگیزه های اختراع این ارزها، غیر متمرکز بودن آن بوده است.

برمز ارزها و اقتصاد جهانی

یکی از احتمالات در عرصه اقتصاد جهانی این است که کشورهایی مانند روسيه، ترکيه، ایران، ونزوئلا و غيره با هدف تضعيف دلار از مبادلات بين المللی و رقیب تراشی برای دلار از یک طرف و تعداد دیگری از کشورها که ارزهای رمز پایه را به رسميت شناخته و بسترهای فنی و حقوقی آن را نيز تدارک دیده اند از سوی دیگر، روز به روز به تقویت و بستر سازی بيشتر برای ارزهای رمز پایه پرداخته و در این هدف نيز موفق شوند.

کمترین دستاورد این اقدام این خواهد بود که ارزهای رمز پایه در کنار دلار و به عنوان بدیلی برای آن به رسميت شناخته می شود و اهرم فشاری که از طریق دلار بر تجارت خارجی برخی از کشورها تحميل می شد به تدریج تضعيف می گردد.

در این شرایط انتظار می رود که موافقت نامه های تجاری دو جانبه و منطقه ای بخصوص ميان کشورهای همسو بر مبنای ارزهای رمز پایه به رسميت شناخته شده، افزایش یابد و سياست های سازمان هایی همچون سازمان تجارت جهانی نيز به تبع وضعيت جدید کمرنگ شود، البته چالش اصلی در این سناریو این است که اکثر کشورهای موافق با توسعه ارزهای رمز پایه به ابداع ارز رمز پایه ملی فکر می کنند و تاکنون هيچ برنامه مشارکتی فراملی حداقل در بين این گروه کشورها پایه ریزی و طراحی نشده است.

همچنين در صورت پيش رفتن شرایط بر اساس این سناریو کشورهای موافق ارزهای رمز پایه باید برای مباحثی همچون پولشویی ، تجارت های غيرقانونی، مباحث فرار مالياتی و غيره، سياست ها و برنامه های لازم و قوی تدارک دیده باشند چرا که کشورهای مخالف، با رهبری آمریکا، با این اتهامات و اعمال محدودیت ها و تحریم ها سعی می کنند موانع جدی بر سر راه جهانی سازی ارزهای رمز پایه ایجاد نمایند.

رمزارز تحریم دیجیتال بلاک چین مجازی

ججایگاه رمز ارزها در ایران

در ایران نیز همچون سایر نقاط جهان یکی از مسائل مهم در تحول نظام پرداخت گسترش و به‌کارگیری فناوری بلاک چین و رمزارزها است. البته برای همگام شدن با این فناوری باید ساختار کشور با تغییرات اجتناب ناپذیرمنطبق شود.

در ایران، بستر فناورانه و توانمندی‌های زمینه‌ای کافی وجود دارد اما نوظهور بودن این حوزه موجب عدم سرمایه‌گذاری کافی در ایران شده است.

با این‌ وجود ورود برخی از آزمایشگاه‌های نوآوری در حوزه تحقیق و توسعه به بلاک‌چین ورود پیدا کرده‌اند.

ارز مجازی ملی، در هر کشوری در بستر اقتصادی و توان فنی آن کشور قابل تحليل است.

بسياری از ارزهای مجازی ملی در مرحله امكان سنجی هستند و دولت ها با دنبال کردن مسير پيشرفت فناوری و مطالعه تجربيات هم دیگر، عرضه ارزهای مجازی ملی را دنبال می کنند. در ایران نیز رمز ارزملی با هدف دور زدن تحریم ها، جایگزینی پول نقد در جامعه و مبادلات مالی بین المللی و همچنین طرح ایجاد یک ارز رمز منطقه ای با چند کشور محدود، برای دور زدن تحریم هم مطرح گردیده ولی هنوزاجرایی نگردیده است.

ادامه دارد….

 

دبیر بخش اقتصادی

سایت راهبرد ملی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.