">

اقتصادی ،سیاسی و روابط بین الملل

اشتباهات عربستان

“نابینایی ریاض: پنج خطا در بازی” (سایت تحلیلی پروش اوریان در فرانسه 16 مه) عنوان گزارش تحلیلی گیوم برله، تحلیلگر فرانسوی است که در آن به بررسی سیاست های عربستان در منطقه می‌پردازد. نویسنده، گزارش خود را با این جمله آغاز نموده که اگر اشتباه از عربستان باشد، نباید تقصیر را بر گردن دیگری (ایران) انداخت. […]

8 اکتبر 2016 16:45

“نابینایی ریاض: پنج خطا در بازی” (سایت تحلیلی پروش اوریان در فرانسه 16 مه) عنوان گزارش تحلیلی گیوم برله، تحلیلگر فرانسوی است که در آن به بررسی سیاست های عربستان در منطقه می‌پردازد. نویسنده، گزارش خود را با این جمله آغاز نموده که اگر اشتباه از عربستان باشد، نباید تقصیر را بر گردن دیگری (ایران) انداخت. وی در ادامه، پنج خطای عربستان را به این ترتیب برشمرده است: خطای اقتصادی، خطای دیپلماتیک، خطای راهبردی، خطای نظامی و خطای اخلاقی.

وی توضیح داده است که:

  1. در عین ناباوری پس از اکتشاف نفت، عربستان سعودی به یکی از کشورهای مهم منطقه و جهان بدل گردید، اما الگوی اقتصادی نادرست و کاملاً وابسته به نفت موجب شد این کشور بتواند راهبرد اقتصادی و بودجه ای را با تحول ملی خود تطابق دهد و در نتیجه، جامعه عربستان با تنش بالایی روبه روست.
  2. در حوزه دیپلماتیک نیز هرگز تصور نمی شد عربستان که خود را رهبر جهان اسلام می داند، از بازگشت دوباره ایران شیعی به کنسرت جامعه ملل بهراسد.
  3. دیگر خطای عربستان آن است که موجب شد آمریکا برگ برنده خود را در منطقه- که ریاض بود- تغییر دهد. به گفته نویسنده، بهار عربی از دید آمریکا قرار بود جریان را به نفع عربستان بگرداند، ولی با مداخله عربستان در تحولات بحرین نه تنها اعتماد آمریکا از عربستان سلب شد، بلکه سلسله رویدادهای مداخله جویانه عربستان، عنوان بی ثبات ساز منطقه را به این کشور بخشید.
  4. اشتباه دیگر عربستان، اشتباه نظامی و مداخله در یمن بوده است. در اینجا نیز به گفته نویسنده، عربستان که از پیش شکست خورده بود، تنها به هدف از پای درآوردن تهران وارد یمن شد، ولی رویکردش نتیجه ای معکوس برجای گذاشت.
  5. اشتباه بعدی، به گفته نویسنده، اشتباه اخلاقی و ادعای پدر پرهیزگار داشتن برای جهان اسلام است که نمی تواند در منطقه نقش رهبر را ایفا کند. به گفته او، وضعیت مدنی عربستان اسفبار و توزیع ثروت کشور غیر قابل باور است. او نمی تواند پیش بینی کند آیا عربستان حاضر است سیاست خارجی خود را بار دیگر بررسی نماید و پاسخی فنی به شکل سیاست داخلی خود دهد یا خیر، اما این اطمینان را به سران سعودی می بخشد که زمان فخرفروشی روشنفکرانه، اقتصادی و حتی اجتماعی آنها به پایان رسیده است. لذا باید برای فردای خود سیاست روشنی بچینند.

منبع: سایت تحلیلی پروش اوریان در فرانسه 16 مه

ملاحظه: در فرانسه و برخی کشورهای اروپایی، رویکرد انتقادی به سیاست ها و اقدامات عربستان سعودی، با توجه به پیامدهای منفی آن برای منطقه و اروپا، افزایش یافته است. دستگاه دیپلماسی کشور و دیگر نهادهای فعال در حوزه سیاست خارجی از ظرفیت موسسات، اندیشمندان و رسانه های منطقه ای و بین المللی جهت تشدید رویکردهای انتقادی به عربستان بهره برداری و تعامل و همکاری می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.